Kólika a leggyakoribb lóbetegség

Közzétette biodopp 2019-01-07 0 Komment

Gyorssegély a kólika megelőzésére, kezelésére

„Az egészség a bélrendszerben kezdődik.” Igaz ez a mondás a lovakra is! Emésztőrendszerük rendkívül összetett feladatokat lát el, így a kiegyensúlyozott bélműködés fenntartása létfontosságú számukra. A gyógynövények rendkívül fontos szerepet játszanak a megelőzésben és az utókezelésben is!

A kólika egy rendkívül komplex, a lovak anatómiájából adódó, hasi fájdalmakkal járó tünetegyüttes. Számos oka lehet a kialakulásnak, a frissen kaszált szénával való etetés ugyanúgy, mint a penészes takarmány, de oka lehet a legelőváltás, felfázás, sőt a csikó mozgása a méhben is.

A különböző emésztést segítő gyógynövények segíthetnek

  • az étvágytalan lovakon
  • hasmenés kezelésében
  • bélsárpangás esetén
  • stresszhelyzetek esetén
  • a lovak általános kondíciójának javításában

A maga rost és olaj tartalmú takarmány segíti a gyógynövények jobb hasznosulását, a kisebb adagokban történő etetés pedig a bélműködés kiegyensúlyozottságában fontos tényező. A napi rutin kialakítás, rendszeres fogászati kezelések és stresszhelyzetekben a nyugtató gyógynövények használata is nagy segítség lehet a megelőzésben. A dr. Bába András receptje alapján készült gyógynövényes táplálékkiegészítők segíthetnek a kólika megelőzésében.